Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Actualiteiten / Actualiteiten / Oproep voor de naamgeving van twee voetgangersbruggen

Oproep voor de naamgeving van twee voetgangersbruggen

Sinds begin juni 2021 is het Brussels kanaal twee voetgangersbruggen rijker.

De Federale Staat en het Brusselse Gewest, met bouwheer Beliris, creëren met deze bruggen efficiëntere verbindingen voor voetgangers en fietsers tussen de verschillen wijken langs het kanaal. Nog de hele zomer wordt er aan de afwerking gewerkt.

De Gemeente Sint-Jans-Molenbeek en Stad Brussel schuiven elk drie namen naar voor voor de nieuwe infrastructuur. In lijn met het beleid omtrent de vervrouwelijking van de openbare ruimte, worden drie namen van bekende vrouwen voorgesteld.

 

De kandidates

 

De Stad Brussel stelt voor:

  • Fatima Mernissi was een vooraanstaande Marokkaanse sociologe die van groot belang was in de ontwikkeling van het feminisme in de moslimwereld. Haar boek uit 1975, "Achter de sluier: De islam en de strijd tussen de seksen", leverde haar de bijnaam Simone de Beauvoir van de Maghreb op. Haar werk verkent de relatie tussen macht, gender en islam en slaat bruggen tussen het Westen en de Arabische wereld.
  • Frie Leysen, een absoluut begrip in de cultuurwereld. Als oprichtster van het Kunstenfestivaldesarts bouwde ze niet enkel bruggen tussen de Franstalige en Nederlandstalige gemeenschappen, maar zette ze Brussel ook internationaal op de culturele kaart.
  • Gravin Van Vlaanderen, een naam die gelinkt is aan de locatie van de brug. De Gravin Van Vlaanderen is een symbool voor alle vrouwen die in de schaduw van hun man leefden.

 

De Gemeente Molenbeek stelt voor:

  • Rosa Parks werd als Afro-Amerikaanse in 1913 geboren in Alabama en overleed in 2005 in de staat Michigan. Zij was een prominente figuur in de strijd tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten van Amerika. Van het Amerikaanse Congres kreeg ze het predicaat "moeder van de burgerrechtenbeweging".
  • Simone De Becker overleed als Molenbeekse in 2003. In januari 1977 werd ze verkozen als gemeenteraadslid. Later diende ze als Schepen van Sociale Zaken gedurende vier opeenvolgende legislaturen (1982, 1988, 1994 en 2000 – haar mandaat eindigde in 2002). Ze was initiatiefneemster van talrijke activiteiten voor senioren. In de jaren 1970 stichtte ze "La Chaîne de l'Amitié". Deze vzw is gevestigd aan de Mariemontkaai 13 tegenover de sluis van Molenbeek en actief op het vlak van hulp aan gehandicapten en personen in moeilijkheden.
  • Loredana Marchi, directrice van de Foyer, een vereniging die al 50 jaar actief is en in de Werkhuizenstraat ligt. Loredana Marchi is een pionier op het gebied van integratiewerk, met respect voor ieders culturele achtergrond, en een onvermoeibare woordvoerster voor het samenleven. Zij zet zich al meer dan 30 jaar in voor de opbouw van de samenleving en de versterking van de vrouwenrechten.

 

Hoe te stemmen?

Burgers kunnen stemmen op de naam die hun voorkeur geniet. Stemmen kan tot 15 augustus 2021.
De namen met de meeste stemmen zullen verbonden worden aan de bruggen.
Klik op de volgende link om te stemmen voor de naam die uw voorkeur voor de bruggen krijgt: https://mobilite-mobiliteit.brussels/nl/news/voetgangersbruggen

Document acties