Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik bezoek / Toerisme

Toerisme

Welkom in Molenbeek, een gemeente die een bezoek waard is
 

Sint-Jans-Molenbeek, een gemeente die de moeite waard is om te ontdekken vlakbij het centrum van Brussel, dankt haar naam aan twee molens, een beek en een patroonheilige uit de middeleeuwen.

Vanuit het historisch centrum, dat van de vroegtijdige industrialisering (rond de helft van de XIXde eeuw) van de gemeente getuigt, kan men zich naar de eerste arbeiderswijken begeven en vervolgens langs de grote boulevards wandelen, waar men de typische architectuur van de jaren ‘60 en ‘70 aantreft. De ontdekking gaat onvermijdelijk gepaard met een bezoek aan het Scheutbos, een semi-natuurlijke site zeer rijk aan biodiversiteit en een overblijfsel van het landelijke verleden van de gemeente. Laten we ook de Sint-Jan-Baptiste Kerk niet vergeten, opgericht door de beroemde Joseph Diongre.

Met haar geplaveide straatjes, boulevards en oude steenwegen waarlangs groenten verkocht werden, heeft Molenbeek een verrassend geheel van contrasterende landschappen te bieden.
 

Cultuur, overal en voor iedereen


Voor cultuurliefhebbers heeft de gemeente een brede waaier aan ontdekkingen in petto. Wat het opmerkelijk erfgoed betreft, zullen ze er 16 beschermde monumenten, 9 beschermde sites en 2 beschermde entiteiten aantreffen. Hierbij verwijzen we naar vier gemeentelijke plaatsen die van groot belang zijn voor het culturele leven in Molenbeek: het Huis van culturen en sociale samenhang, het Karreveldkasteel, het Gemeenschapscentrum Maritiem.

Hiernaast is er een zeer uitgebreid aanbod dat over het gemeentelijk grondgebied verspreid is: MoMuse (het Museum voor de geschiedenis van de gemeente), drie Franstalige openbare bibliotheken, een Nederlandstalige openbare bibliotheek, de Academie voor tekenkunsten en visuele kunsten, de Muziekacademie, de "Espace d’art numérique iMAL" [ruimte voor digitale kunst iMAL], verscheidene danscentra, (Charleroi Danses, Ultima Vez, Danscentrum Jette...), het café-cabaret "Café de La Rue", het Brussels Museum voor arbeid en industrie in "La Fonderie"… Voorts zijn er de talrijke evenementen die door de lokale, openbare of privéverenigingen aangeboden worden: festivals (Muziekfeest, het openluchttheaterfestival "Bruxellons!", Festival Kanal, Internationaal Tangofestival... ), filmclubs, concerten (rock, pop, wereldmuziek, klassieke muziek, jazz...), rondleidingen, boottochten op het kanaal, creatieve workshops, fanfares...
 

Industrieel erfgoed met een toekomst


Dit uniek erfgoed blijft de gemeente kenmerken terwijl de bestemming van de gebouwen volledig gewijzigd werd. Zo werd het stadsweefsel van Molenbeek op een opmerkelijke manier nieuw leven ingeblazen dankzij de voortdurende en buitengewoon voluntaristische inspanningen van de lokale overheid, in samenwerking met gewestelijke, federale en Europese instellingen, waardoor Brussel over een fantastische en unieke waaier aan hedendaagse gebouwen beschikt.

Hierbij denken we bijvoorbeeld aan de renovatie van de voormalige en alomgekende brouwerij Belle-Vue, de herbestemming van de voormalige tabaksfabriek AJJA (met het oog op het openbaar nut) of de opwaardering van de hoofdzetel van een groot cosmeticabedrijf tot "La Maison Maritime", dat zich naar de wijk toe openstelt.

 

Molenbeek trekt de kaart van de jeugd


Vandaag de dag telt de gemeente ruim 95.000 inwoners; 41% onder hen zijn jonger dan 20 jaar. Molenbeek is hierdoor de derde jongste gemeente van België! Ze voert een creatief beleid dat een brede waaier aan activiteiten te bieden heeft voor de bevolkingsgroep die van de allerjongsten tot de leeftijdscategorie van 18-25 jaar varieert. Dit gevarieerd aanbod beslaat talrijke domeinen op basis van een transversale en intergenerationele benadering die door een netwerk van meer dan 200 verenigingen ondersteund wordt.
 

Culinair aanbod


Molenbeek biedt ook een grote waaier van wereldsmaken aan: restaurants, snacks, theehuisjes, cafés, banketbakkerijen.
 

Plekje in de kijker: suggesties van inwoners en bezoekers

 

Weet u zelf nog leuke, te ontdekken plekjes in Sint-Jans-Molenbeek, laat het ons weten en contacteer de dienst Toerisme!
 

Culturele agenda


U kunt hier onze culturele agenda raadplegen: www.culture1080cultuur.be
 

Slapen en eten

 

BELVUE Hotel

Tel.: 02 / 832 32 32
Evariste Pierronstraat 1
GPS : Henegouwenkaai 39 BRUSSEL 1080 Belgïe
E-mail: info@belvuehotel.com
www.belvuehotel.com


Hotel Meininger
Henegouwenkaai, 33
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Tel.: 02 / 588 14 74
E-mail : welcome@meininger-hotels.com
www.meininger-hotels.com

Sunrise Aparthotel
Leopold II laan,63
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Tel.: 02 / 425 26 00
E-mail : info@sunriseaparthotel.be
www.sunriseaparthotel.be

B&B Leopold II
Leopold II laan, 215
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Tel. : 0472 746 726
www.Leopold2.be

Jeugdherberg "Génération Europe"
Olifantenstraat, 4
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Tel.: 02 / 410 38 58
E-mail : brussels.europe@laj.be
www.laj.be

De Waterman
Voor groepen en jeugd
Werkhuizenstraat, 3
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Tel.: 02 / 411 68 83
E-mail : waterman@jes.be
www.jes.be


Laat u verleiden door de verschillende restaurants en snackbars in de gemeente. Meer informatie : klik hier

 

Streekproducten
 

Brasserie de la Senne
Gentsesteenweg, 565
1080 Sint-Jans-Molenbeek
Tel.: 02 / 465 67 51
E-mail : info@brasseriedelasenne.be
Website : www.labrasseriedelasenne.be
 

BEL'O / Atelier Groot Eiland
Broodjeszaak - Duurzame winkel
Henegouwenkaai 29
1080 Molenbeek
Open: Ma-Vr: 10:30 - 17:00

Tel.: 02/511 70 06
E-mail : belo@ateliergrooteiland.be
www.ateliergrooteiland.be


Gemeentelijke markten (wekelijks)
Dinsdag – Hertogin van Brabantplaats
Donderdag – Gemeenteplein en Sint-Jan de Dopervoorplein
Zondag – Gemeenteplaats

Uurrooster van de gemeentelijke markten: klik hier ...

 

Sport
 

Klik hier
 

Mobiliteit


Openbaar vervoerFietsen in Sint-Jans-MolenbeekParkeren in Sint-Jans-Molenbeek


 

Toeristische nieuwsbrief


Nog niet beschikbaar
 

 

Contact : Dienst Toerisme

Mommaertsstraat, 4
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Tel.: 02 / 600 74 07
E-mail : tourisme.1080@molenbeek.irisnet.be


 

Document acties