Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Actualiteiten / De Sterren van Molenbeek 2020 / 2021

De Sterren van Molenbeek 2020 / 2021

 

 

De 14 laureaten van de ceremonie van 13 mei 2022
Een ceremonie ter ere van degenen die van onschatbare waarde waren voor de gemeente in 2020 & 2021

Sint-Jans-Molenbeek heeft op 13 mei, in de grote hal van het gemeentehuis, vijftien inwoners en vertegenwoordigers van de gemeente in de kijker gezet tijdens de gala-avond van de Sterren van Molenbeek. Een grootse avond en een mooie gelegenheid voor de gemeente om hulde te brengen aan de culturele en sportieve talenten en de acties en projecten van de opmerkelijke verenigingen van Molenbeek. De peter van deze plechtigheid was DADDY K.

De genomineerden voor deze plechtigheid werden geselecteerd door het college van burgemeester en schepenen dat koos voor een heel uiteenlopende mix van prominente figuren uit Molenbeek die erkenning verdienen voor hun prestaties in 2020 en 2021.

 

We schetsen een portret van elke genomineerde.

 

Daddy K MICROFLAVOURS Assia MEZRAOUI
Youssef KADDAR Mohamed BOULEF Molenbeek Solidaire
RWDM Serge Aimé COULIBALY Les Uns et les Autres
Sophie LAUWERS Les ANCIENS 13 Anouar AIT EL HADJ
RWDM Girls Laure PROUVOST

INNOVATIVE SOLUTIONS

 

 

Peter van de avond: DJ DADDY K   

Met meer dan 30 jaar carrière is Daddy K Alias Alain De Proost een Belgische kunstenaar uit Molenbeek, geboren in Brussel.
Een veelzijdig artiest: als DJ, breakdancer rapper, producer, radio/TV host, influencer, pionier van de Hip Hop beweging in België, werd hij in de jaren 80 Europees breakdance kampioen en meervoudig Belgisch draaitafelkampioen.
Op het einde van de jaren 80 creëerde Daddy K de gimmik "Mais vous êtes fous, oh oui !" met platen uit zijn kindertijd (Goldorak, Capitaine Flam) die hij later in de jaren 90 hergebruikte met zijn groep BENNY-B die gedurende vele maanden een topper was. Ze waren nummer 1 in verschillende Europese landen met miljoenen verkochte albums en singles.
Dj Daddy-K Benny & Perfect schreef geschiedenis door de eerste gouden plaat in de geschiedenis van de Franse rap te worden. Zo opende hij de deuren van de Franse rap voor het grote publiek, net zoals SUGARHILL GANG of RUN-DMC hadden gedaan voor de Amerikaanse rap in de Verenigde Staten ....
Daddy K heeft ook samengewerkt met bekende artiesten als Rihanna, Beyoncé, Sean Paul, 50 Cent, Robbie Williams, Jason Derulo, Drake, Bruno Mars, maar ook Big Flo & Oli of Black M, zonder Black Eyed Peas te vergeten.
Daddy K heeft verschillende platina, gouden en diamanten platen. Onlangs ontving hij meer dan 12 gouden platen dankzij zijn compilaties Daddy K The Mix 1 tot 11 (Universal Music) alle nummer 1 in de ultratop verkoop.
In februari 2019 ontving hij de erkenningsmedaille van de stad Brussel uit handen van burgemeester Phillipe Close (Citizen of Honour). Daarmee was hij de eerste Belgische (stads)kunstenaar die deze onderscheiding ontving.

Daddy K is veel meer dan een vaste waarde. Hij is een stadslegende "Made in Molenbeek" en daar is hij trots op.

 

Microflavours: Dario Vunckx (medestichter) en Zoé Godeaux

Verticale stadsboerderij geïnstalleerd aan de Henegouwenkaai, in de kelders van een voormalige brouwerij. Het doel is een antwoord te bieden op de uitdagingen van de opwarming van de aarde en tegelijk microgroenten aan te bieden die lekker zijn voor de gezondheid. Microgroenten hebben namelijk vaak een meer uitgesproken en verrassende smaak, en ook een hoge voedingswaarde.
Door met zo weinig mogelijk tussenpersonen te werken en de producten plaatselijk te verdelen, wordt de ecologische voetafdruk verkleind. Het hydrocultuursysteem bespaart tot 70% waterverbruik in vergelijking met traditionele landbouw.
Afvalwarmte van het gebouw wordt gerecupereerd om de planten warm te houden.
Het sociale aspect is zeer belangrijk, het bedrijf werkt samen met het naburige "Atelier Groot Eiland" dat actief is op het gebied van sociale werkgelegenheid en opleiding.
De groentezaailingen worden geleverd aan verschillende restaurants, hotels, bars en winkels in Brussel.

 

Assia Mezraui

Co-stichteres en marketingmanager van BubbleTech, een service voor web- en marketingcoaching. Zij is laureate van de SoShe Entrepreneur of the Year award en was een van de w100 vrouwen die tijdens de pandemiecrisis bijdroegen aan ondersteunende structuren. Ze zet zich ook in tegen de digitale kloof van vrouwen. Maar ze leidt hen ook op via een samenwerking met de vzw Femmes Fières en Dar al amal, een emancipatiehuis voor vrouwen in Molenbeek. Zij blijft projecten ontwikkelen voor beroepsinschakeling, opleiding en begeleiding.

 

Youssef Kaddar - Papy BOOOM (Maison de Repos et de Soins Acacias)

Hij is 34 jaar en gespecialiseerd opvoeder en dementiebegeleider in het rust- en verzorgingstehuis Acacias in Molenbeek. Hij doet prachtig werk om de samenleving en onze ouderen dichter bij elkaar te brengen.
In september 2010 werd hij aangenomen als stagiair in de residentie "Acacias" en hij werkt er nog steeds als verantwoordelijke voor het sociaal leven.
Zijn doel is om het sociale leven van de residentie dynamischer te maken. Om die reden heeft hij verschillende initiatieven genomen, waaronder de creatie van de webserie "Papy Booom". Deze serie telt momenteel 55 afleveringen. De afleveringen werden gefilmd met de senioren en het publiek van een andere instelling, om het isolement van de senioren te doorbreken.
Bovendien heeft hij in de residentie "Acacias" een huiswerkschool opgericht. De senioren van de residentie beheren deze school voor de kinderen uit de buurt. Ten slotte organiseert zij ook inter-tehuis-olympiades (drie edities in Molenbeek en één in Ukkel).
Al deze acties hebben hem verschillende onderscheidingen opgeleverd, waaronder de Diwan Awards, de Matexi Awards, de Reïntegratie Awards. Hij is zelfs door het Koninklijk Paleis als een "held van het coronavirus" beschouwd, want hij heeft een uitnodiging ontvangen van Zijne Majesteit Koning Filip naar aanleiding van de initiatieven die in de residentie "Acacias" zijn genomen tijdens de Covid-periode.


Mohamed Boulef

23 jaar oud en al twee wereldkampioentitels! Wereldkampioen Thaiboksen in 2013 en full contact Kick Boxing in 2015.
Hij is ook sport- en mental-coach, en ster van de "kets" van Gemeenteschool nr.13 waar hij animator is. Hij was medeorganisator van de "Kings of Brussels" met zijn coach, Mohamed Benyaich. Daarnaast zorgt hij ook voor zijn "Team Boulef" dat uit 30 boksers bestaat.
Mohamed Boulef laat de crème de la crème van het Belgische voetbal zweten. Jérémy Doku, Sélim Amallah, Simon Moses, Michy Batshuayi of Landry Dimata,... en kinderen uit Molenbeek omdat hij zijn ervaring gebruikt om de jongsten van de stad te inspireren.


Solidair Molenbeek

Of de formidabele mobilisatie van Molenbeekse verenigingen in solidariteit in de strijd tegen de coronaepidemie, met Maria Cutaïa als symbool van deze dynamiek: zij lanceerde en begeleidde naaiatelier om 10.000 stoffen maskers te maken tussen mei 2020 en juli 2020!

Samen met Maria Cutaïa vertegenwoordigden volgende personen de solidariteitskrachten van de gemeente tegen het coronavirus en ten dienste van de bevolking (voedselpakketten, bewustmaking en voorlichting, vervaardiging en verdeling van beschermingsmiddelen tegen het virus, logistiek voor screening en vaccinatie):

 • Valentine Blondeau en Michèle Van Calck (Promotion de la Santé à l’Ecole - PSE),
 • Hassan Ouassari, Directeur van het Athénée royal Serge Creuz
 • Fabienne Kaan
 • Julien Lestereux van het Fablab’ke
 • Dirk Deblieck, Touben Zouin en Jamila Sanhaji van het Huis van Culturen en Sociale samenhang van Molenbeek
 • Sandra Barco van de gemeentelijke dienst Sociale Actie
 • Redouane Asaadi
 • Serge Marbaix (Gemeentelijke drukkerij)
 • Iram Parvaiz (Gemeentelijk Nood- en Interventieplan)
 • Ali El Kaddouri (Gemeenschapswachten)
 • De Heer Kidimbu van de vzw Gars
 • De Heer Nieuwinkel van Molenbeek 100% Voisins
 • De Heer Barbouche van de vzw Basma
 • Samuel Haquin, Directeur van la Porte Verte - Snijboontje
 • Haj Idrissi van de vzw Belgian Kitchen
 • Dina Bastin, Voorzitster van het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek
 • De Heer Beggar (taxivervoer)
 • Mevrouw Herzeel van Apotheek Herzeel
 • Marie Nys en Angela Longhin (gemeentelijke test- & de vaccinatiecentra, Covid-team)

 

RWDM Girls - Tania Dekens, Voorzitster van de club

RWDM Girls willen "hun club en vrouwenvoetbal op de kaart zetten". RWDM Girls is niet zomaar een voetbalclub. "We zijn een familie. Alle meisjes en vrouwen zijn welkom om met ons mee te doen. Of u nu uw dromen wilt najagen of de stress van alledag achter u wilt laten, wij helpen u graag. Met de clubdag willen we dus niet alleen onze club, maar ook onze meisjes, onze vrouwen en vrouwenvoetbal in de schijnwerpers zetten."
"Wat in 2010 begon met een paar voetbalwedstrijden tussen scholen, werkte uiteindelijk in 2016, na wat naamswijzigingen, samen in het huidige RWDM Girls." De Molenbeekse club heeft meer dan 350 vrouwelijke speelsters uit bijna 60 verschillende landen bereikt.
RWDM Girls, een voetbalclub, maar niet alleen dat! De club heeft ook een dubbele ambitie. Enerzijds, om een vrijetijdsbesteding aan te bieden. Anderzijds wil de club de spelers ook in staat stellen om op basis van goede sportieve prestaties op een hoger niveau te trainen en te spelen.

 

Les Uns et les Autres

Het sociaal restaurant voor socio-professionele integratie "Les Uns et les Autres" werd in 2004 opgericht door de "Mission Locale" van Molenbeek.
Sinds de pandemie, en vooral in 2021, heeft het team zich onderscheiden door zijn dynamische sociale actie ten gunste van minderbedeelden en bejaarden. Tijdens de coronacrisis heeft het team van het restaurant er alles aan gedaan om een continue sociale dienstverlening te handhaven, met name door een sociale "take away" te creëren. De operatie werd georganiseerd met de steun van de gemeente Molenbeek, via het platform "Solidarité 1080 Solidariteit", met verscheidene partners en met name het Huis van Culturen. Dankzij een partnerschap met het OCMW van Molenbeek werden honderden tonnen voedingsproducten en duizenden maaltijden gratis uitgedeeld, vooral aan daklozen.
De instandhouding van de activiteit van het restaurant heeft het mogelijk gemaakt de opleiding van jongeren voort te zetten, die aan het einde van hun integratiecontract bijna allemaal een baan hebben gevonden. De vrijwillige klanten van het restaurant "Les Uns et les Autres" en de moestuincoördinator hebben activiteiten ontwikkeld die het isolement van kwetsbare personen hebben helpen doorbreken.
Tijdens de zomer van 2021 werd de actie Molenbird uitgevoerd om van Molenbeek een gemeente te maken die openstaat voor de natuur. Er werden een vijftigtal vogelhuisjes gebouwd en verspreid, meer bepaald in de rusthuizen, waardoor in de wijken contacten tussen de generaties werden gelegd. Sociale samenhang is de rode draad door alle voorgestelde activiteiten: "Les Uns et les Autres", wat betekent dat ieder van ons een plaats verdient in het collectieve leven, hetzij door werk, solidariteit of leuke ontmoetingen in verscheidenheid.

 

Sophie Lauwers

Sophie Lauwers (°1966, Halle) is sinds 2002 werkzaam bij Bozar, eerst als Tentoonstellingscoördinatrice en sinds 2011 als Directrice Tentoonstellingen. Ze heeft altijd gestreefd naar synergieën tussen klassieke en hedendaagse kunst, maar ook tussen beeldende kunst en andere disciplines. Zij heeft een grote belangstelling voor de diverse creativiteit van een stad als Brussel.
Sophie Lauwers is door de federale regering benoemd tot algemeen directeur van Bozar in 2021 voor een termijn van zes jaar. Samen met de Raad van Bestuur zal zij de missies van Bozar blijven ontwikkelen in een geest van vernieuwing en continuïteit.

Mevrouw Lauwers is op 29 mei 2022 aan kanker gestorven.

 

Cercle Royal des Anciens 13, zijn Voorzitter de Heer Tutt en zijn Vice-Voorzitter de Heer Timmermans

De vereniging viert in september 2022 haar 100-jarig bestaan en schenkt dan een kostuum aan Manneken-Pis. Het begon na de Eerste Wereldoorlog in 1922 met het geven van klompen aan behoeftige kinderen voor hun Sinterklaas. Ook de leraren en oud-leerlingen van School 13 hielpen de kinderen. In de loop der jaren was er een fanfare, theater, het kaatsen. Vandaag is er nog steeds basketbal (opgericht in 1932; 90 jaar passie!) en de kring.
De vereniging geeft een kwartaalblad uit voor haar ongeveer zeventig huidige leden, en organiseert uitstapjes en rally's. Zij kent prijzen toe aan kinderen die hun schoolopleiding aan Gemeenteschool 13 hebben voltooid.


Anouar Ait El Hadj

Anouar Ait El Hadj werd 20 jaar geleden geboren in Sint-Jans-Molenbeek en groeide op in de wijk Pierron. Vanaf drie jaar speelde hij met de bal in de agoraspace van het Park Pierron.
Zijn vader, Driss Ait El Hadj, schreef hem in bij RWDM Brussel toen hij vijf jaar oud was. In 2011 sloot hij zich aan bij La Gantoise en bleef daar één seizoen. In 2012, op tienjarige leeftijd, vervoegde hij het opleidingscentrum van RSC Anderlecht. Toen hij vijftien was, kreeg hij een aanbod van Tottenham Hotspur FC7. De vader van Anouar Ait El Hadj heeft om sportieve redenen besloten het aanbod van de Engelse club af te slaan. Hij nam deel aan verschillende jeugdcompetities, waaronder de UEFA Youth League met het jongerenteam van onder de 17 jaar van RSC Anderlecht. In april 2019 won hij de prijs voor Beste Speler in de Future Cup. In mei 2021 onthulde Vahid Halilhodžić, coach van Marokko, aan de Vlaamse pers dat hij de Anderlecht-speler op de voet volgde voor een mogelijke oproep voor het Marokkaanse elftal.
Anouar Ait El Hadj is een aanvallende middenvelder met veel technisch inzicht en een uitstekende visie, die ook als linkervleugelspeler kan spelen. Vanwege zijn eigenschappen en Marokkaanse afkomst wordt hij vergeleken met Mbark Boussoufa, voormalig Marokkaans speler van RSC Anderlecht. Anouar Ait El Hadj staat bekend als een speler die meer dan 13 kilometer per wedstrijd loopt en liever assists geeft dan doelpunten maakt.


RWDM - Thierry Dailly - Voorzitter van de club

Racing White Daring Molenbeek is ontstaan op 1 juli 1973 uit de fusie tussen Racing White en Royal Daring Club Molenbeek, één van de allereerste clubs in de geschiedenis van België.
Voorzitter Thierry Dailly vertelt over de wedergeboorte van RWDM en de zes krankzinnige jaren die de club achter de rug heeft, gaande van promotie naar D1B: "Het zijn het DNA en de waarden die me aan dit krankzinnige avontuur hebben doen beginnen. Ik ben opgegroeid in Molenbeek, ik kende dit stadion met FC Brussel en ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat ik op een dag terug zou komen, zozeer markeert dit stadion je. Veel mensen verklaarden me voor gek toen ik besloot de vier magische letters nieuw leven in te blazen. Maar alle ingrediënten waren aanwezig om het te doen. Vandaag kunnen we, ondanks de vele obstakels, trots zijn op wat we hebben bereikt."RWDM is veel meer dan een sportclub want het heeft ook een sociale rol te vervullen. "Naast het sportieve aspect, had ik vanaf het begin een groot sociaal project voor ogen. We trainen niet alleen elites en elk kind heeft een plaats.” De voorzitter spreekt  ook over amateurvoetbal. "De toekomst van het Belgisch voetbal is het amateurvoetbal. Het is het hart van onze sport."

 

Serge Aimé Coulibaly

Serge Aimé is een Burkinese danser-choreograaf. Hij is geboren in Bobo Dioulasso. Sinds 2002 werkt hij in Europa en over de hele wereld. Zijn Afrikaanse cultuur is de bron van zijn inspiratie en met zijn kunst wil hij een krachtige hedendaagse dans creëren die vertrekt vanuit gevoel maar ook reflectie en hoop in zich draagt. De kracht van zijn expressiviteit maakt zijn werk universeel en begrijpelijk op alle continenten.
Sinds de oprichting van zijn gezelschap Faso Danse Théâtre in 2002, werkt Serge Aimé rond complexe thema's en probeert hij een echte positieve impuls te geven aan de jongere generatie.
Sinds het begin van zijn carrière is hij met zijn optredens uitgenodigd op diverse Europese en Afrikaanse podia (festivals). Hier zijn er enkele: Kirina (2018), Kalakuta Republik (2016), Nuit Blanche in Ouagadougou (2014), Fadjiri (2013),...
Serge Aimé's creatieve werk is altijd in beweging, gevoed door nieuwsgierigheid en vrijgevigheid.
Hij choreografeert ook stukken met amateurdansers als antwoord op zijn behoefte om te delen en zich in te zetten voor zijn medeburgers. Zijn behoefte en talent om te delen en artistiek te communiceren is geboren uit zijn artistieke opleiding in Burkina Faso.
Hij werkte samen met Moïse Touré (La Maladie de la Mort, 2015), met Marrukegu Company in Australië (Cut the Sky, 2014 en Burning Daylight, 2009), met Farid Berki (Double Jeu, 2013), met Alain Platel (C(H)OEURS, 2012 en Wolf, 2003), met Kalpana Raghuraman (I lost my English, 2008) en met Sidi Larbi Cherkaoui (Tempus Fugit, 2004).
Serge Aimé Coulibaly ontving de ere-onderscheiding Golden Afro Artistic Awards in 2020.

Laure Prouvost

Laure Prouvost is geboren in 1978 in Croix-Lille en woont en werkt in Brussel.

Met een Bachelor of Fine Arts van Central Saint Martins (Londen, 2002) en een Master of Fine Arts van Goldsmiths College (Londen, 2010) is Laure Prouvost een van de meest erkende kunstenaars op de internationale hedendaagse scène. Laure Prouvost heeft Frankrijk vertegenwoordigd op de 58e Biënnale van Venetië voor kunst in 2019.

Met behulp van video, tekeningen, wandtapijten, keramiek, fotografie, performance en vooral taal creëert Laure Prouvost meeslepende installaties die de toeschouwer onderdompelen in een staat van persoonlijke en collectieve introspectie. Woorden, beelden, herinneringen, de vijf zintuigen, alles wat tastbaar en betrouwbaar lijkt, wordt bitter gekweld door de fantasie van de verhalen met dubbele betekenis die door de kunstenaar worden geïntroduceerd.

Haar relatie tot taal, speels en humoristisch, is ingegeven door haar eigen ervaring en de discrepantie tussen de taal die in het dagelijks leven in Engeland gesproken wordt en haar moedertaal. Door dit komen en gaan stelt de kunstenaar vragen over onze culturele geschiedenis en wat daarvan overblijft als we van de ene generatie op de andere overgaan. Door een bijzonder vernieuwend, eigenzinnig en organisch werk voor te stellen, ontwikkelt Laure Prouvost in haar werk een coherent en indringend verhaal, waarin fantasie en humor een belangrijke plaats innemen.


Innovative Solutions Rinor et Laura Sojeva

In de zomer van 2018 leidde een discussie tussen drie vrienden over hun wens om deel te nemen aan innovatieve ideeën van start-ups tot de oprichting van dit ontwikkelingsbedrijf. Het heeft als doel kleine en grote bedrijven te begeleiden naar een optimale digitale transitie. Het is gespecialiseerd in de ontwikkeling van mobiele en webapplicaties op maat.

Vandaag telt Innovative Solutions drieëntwintig werknemers met klanten in België, Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Zwitserland.


(update 06.07.2022)

 

Document acties