Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Stedelijke ontwikkeling / As en Huizenblock-Contract « Kortrijk-Oostende »

As en Huizenblock-Contract « Kortrijk-Oostende »

 

Dankzij de samenwerking tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de gemeente Molenbeek beschikken de inwoners van de gemeente nu over een gloednieuw instrument! Het gaat om het As- en Huizenblokcontract Kortrijk-Oostende!

Het As- en Huizenblockcontract is een interventieprogramma op hypra-lokale schaal met een vast budget en een vastgestelde duur van ongeveer 7 jaar.

Het betreffende blok bevindt zich tussen de Kortrijkstraat, de Oostendestraat, de Vanderdussenstraat en de Karperstraat. De as van de Oostendestraat loopt tussen de Zwarte Vijversplein en de Leugenaarsplaats.

In deze gebieden ontbreekt het aan groene ruimten. Het blok in kwestie is hier een goed voorbeeld van: 97% van de oppervlakte is ondoordringbaar en gemineraliseerd. Het huizenblok bestaat uit Brusselse huizen, werkplaatsen en magazijnen. Een van de eerste doelstellingen van dit contract is het blok beter doorlaatbaar te maken. Dit wordt bereikt door de gebouwen te renoveren en een groene ruimte te creëren in het hart van het blok. De aanleg van deze groene ruimte zal het mogelijk maken om de gebruiksmogelijkheden van het gebied te intensiveren en activiteiten te ontplooien.

Maar hoe wordt het opgezet? Er is een budget van €5 miljoen toegewezen aan het project, waarvan €350.000 (7%) voor de burgers zelf beschikbaar wordt gesteld. Dit is het participatiebudget!

 

DIAGNOSE en UITDAGINGEN

De eerste fase van het programma bestond uit het uitvoeren van een analyse van de wijk, waaruit een aantal uitdagingen naar voren kwamen :

 

PROGRAMMA

Het As- en Huizenblokcontract "Kortrijk-Oostende" heeft de fase van het openbaar onderzoek doorlopen en zal in februari ter goedkeuring aan de Raad worden voorgelegd.

Op het programma staat een tuin in het hart van het blok tussen de Kortrijkstraat, de Oostendestraat, de Vanderdussenstraat en de Karperstraat. Er komt een hoofdingang aan de Kortrijkstraat en twee kleinere ingangen aan de Oostendestraat.

Het project omvat ook een buurtvoorziening om buurtbewoners en verenigingen te ontvangen en een gezellige ruimte te bieden waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Er zijn ook een aantal renovaties van woningen gepland, evenals de gerichte heraanleg van de wegen om de openbare ruimte veiliger en groener te maken.

Het programma gaat in de zomer van 2024 van start, gevolgd door de werkzaamheden van 2028.

Het programma :

 

OPENBAAR ONDERZOEK

Het AHC-programma is onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het doel van deze procedure is meningen en opmerkingen van het publiek te verzamelen.

Deze procedure is nu afgesloten.

CONTACT

Departement Infrastructuur en Stedelijke Ontwikkeling :

  • Per e-mail : etangsnoirs.zwartevijvers@molenbeek.irisnet.be
  • Telefonisch :
    • Carlo OBINU, projectverantwoordelijke AHC Kortrijk-Oostende – tél : 02/412.36.39
    • Océane TUR, coördinator Communicatie en Participatie, AHC Kortrijk-Oostende

– tél : 02/412.36.15

Crédit : Bureau d’étude Karbon’

 

Document acties