Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Stedelijke ontwikkeling / Europees Fonds EFRO

Europees Fonds EFRO

 

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is de financiële hefboom van de Europese Unie voor haar cohesie- en regionale ontwikkelingsbeleid. De bedoeling van het EFRO is met andere woorden het verminderen van de economische, sociale en territoriale verschillen binnen de 28 lidstaten van de Europese Unie door het meefinancieren van projecten die een intelligente, duurzame en inclusieve groei beogen, zoals bepaald in de "strategie Europa 2020". 

 

De investeringen van het EFRO zijn gericht op enkele belangrijke prioriteitsgebieden:

  • innovatie en onderzoek;
  • de digitale agenda;
  • ondersteuning voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo);
  • de koolstofarme economie.

De categorie van de regio bepaalt welke EFRO-middelen aan deze prioriteiten worden toegewezen: meer ontwikkelde regio's, overgangsregio’s en minder ontwikkelde regio's.

 

Het EFRO-reglement bepaalt "programmeringsperiodes" van zeven jaar om de projecten in de verschillende Europese regio's te realiseren, plus twee of drie jaar om de projecten, indien nodig, af te werken.

Zoals elk Belgisch gewest heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn eigen strategie ontwikkeld die is aangepast aan zijn sociaaleconomische kenmerken en heeft het zijn doelstellingen gedefinieerd in een operationeel programma.

 

Bronnen :

website van de Europese commissie

website van het Brussels gewest
 

Document acties