Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Stedelijke ontwikkeling / Projectoproep voor het tijdelijke gebruik voor de site "Brussel - West"

Projectoproep voor het tijdelijke gebruik voor de site "Brussel - West"

 

Brussel-West: de NMBS, citydev.brussels en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek lanceren een projectoproep voor het tijdelijke gebruik van het wijkkwadrant

 

Tijdelijk gebruik is een nieuw instrument voor stadsontwikkeling. Het doel: de transformatie van sites of wijken bevorderen door ter plaatse diverse activiteiten op te zetten. Het gaat erom sites tijdelijk in te vullen gedurende de ontwerpfase van het stadsproject dat er is gepland, om een positieve dialoog met de buurtbewoners op gang te brengen, de openbare ruimte rond de site leven in te blazen en de locatie, het station en de wijk veilig te maken.

De NMBS (eigenaar), citydev.brussels en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek lanceren nu samen een oproep voor het tijdelijk gebruik van Brussel-West, een onbebouwd braakliggend perceel van 10.000 m² tussen de spoorlijn en de Alphonse Vandenpeereboomstraat. Zo willen ze de site meteen activeren. Rekening houdend met de omringende stedelijke dynamiek willen ze, door het perceel beschikbaar te stellen, mee een economisch, ecologisch en cultureel activiteitenbekken tot stand brengen.

De partners willen de tijdelijke invulling van het perceel toevertrouwen aan een speler (die de site al dan niet ook zelf gebruikt). Die speler staat in voor het goede beheer van het terrein en verenigt op eigen verantwoordelijkheid alle eventuele ondergebruikers in een coherent concept.

De kandidaat die de projectoproep binnenhaalt, wordt ‘concessiehouder’ vanwege zijn contractuele band (domaniale concessie) met de NMBS, eigenaar van het perceel. Tijdens de hele duur van het project zullen de concessiehouder, de NMBS, citydev.brussels, de gemeente en alle andere stakeholders regelmatig bijeenkomen in een opvolgingscomité.

Het tijdelijke gebruik start zodra de concessiehouder en de NMBS hun concessieovereenkomst hebben gesloten. Het loopt tot 30 april 2029. De eerste twee jaar dienen als proefperiode.

Interesse? Raadpleeg hier de documenten voor de oproep en dien uw kandidatuur ten laatste op maandag 1 mei 2023 in.

Op dinsdag 28 maart en woensdag 19 april 2023, telkens van 14 tot 15.30 uur, organiseren citydev.brussels, de NMBS en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek een bezoek aan de site. Wilt u aan de oproep deelnemen, dan is een bezoek aan de site verplicht. Zo krijgt u er namelijk een compleet beeld van.


 

 

Document acties