Duurzaam Wijkcontract Zwarte Vijvers (2022-2026)
De Brusselse Hoofdstedelijke Regering heeft tijdens haar vergadering van 15 oktober 2020 beslist om in partnership met de Gemeente een nieuw duurzaam wijkcontract (DWC) te ontwikkelen dat de naam DWC « Zwarte Vijvers » draagt.
Dit DWC wordt ontwikkeld in het hart van de gemeente, in een stedelijk weefsel dat zeer dicht bevolkt is en gekenmerkt wordt door een beperkte aanwezigheid van groene ruimten. De perimeter ervan strekt zich uit van het Zwarte Vijversplein en de gemeentegrens met Koekelberg in het noorden tot aan de Ransfortstraat in het zuiden. De Gentse Steenweg, de Merchtemse Steenweg en de Mommaertsstraat begrenzen de perimeter aan de oostkant en de Menenstraat, de Vanderdussenstraat en de Delaunoystraat aan de westkant.
Sinds december 2020 werken de gemeente en de studiebureaus PTArchitecten en BRAT samen met burgers, verenigingen, lokale actoren en overheidsinstanties aan de opstelling van een programma van operaties en acties om de leefomgeving van de Zwarte Vijvers wijk te verbeteren.
Dit belangrijke werk, dat elf maanden heeft geduurd, heeft het mogelijk gemaakt eerst een diagnostiek van de wijk te stellen, vervolgens de prioriteiten en de belangrijkste problemen vast te stellen en tenslotte het ontwerpprogramma voor het DWC op te stellen. Dit is het resultaat van participatie. Behalve de officiële participatievergaderingen (4 Wijkcommissies en 2 Algemene vergaderingen), heeft er ook een informelere participatie plaatsgevonden : ontmoetingen rond de reizende maquette, rondleidingen door sleutelfiguren, rondetafels en schermen in de publieke ruimte.
PROGRAMMA
Het programma van het DWC "Zwarte Vijvers", uitgevoerd door het studiebureau PTArchitecten in samenwerking met BRAT (milieueffectenrapport) en JES (participatie), richt zich op de jeugdproblematiek en is gebaseerd op de ambitie om de wijk jeugd- en kindvriendelijk te maken. Het programma voorziet in verscheidene concrete operaties en acties om op wijkniveau concrete antwoorden te bieden op sociale en klimaatuitdagingen.
Het programma voorziet in :
- Een uitbreiding van het Huis der Culturen en Sociale Samenhang
- De oprichting van een Huis van het Welzijn
- Renovatie van verlaten en/of ongezonde gebouwen met het oog op het creëren van ongeveer 10 sociale woningen
- Versterking van het groene netwerk en de zachte mobiliteit in de wijk
- Heraanleg van het Fonderie park
- Heraanleg van het oostelijk deel van het Zwarte Vijversplein
Het programma voorziet ook in diverse acties van sociaal-economische en publieke actoren die gericht zijn op werkgelegenheid, onderwijsondersteuning, verbetering van de kwaliteit van huisvesting, sociale cohesie en duurzame transitie.
Consulteer het programma van het DWC "Zwarte Vijvers" en de bijlagen (Diagnose, Prioriteitenrapport, MER en NTS) via de volgende link : Basisprogramma Zwarte Plassen
KALENDER
2021 - 2022
Het jaar 2021 was gewijd aan de voorbereiding van het basisprogramma (diagnostiek, prioriteiten en programmaontwerp) en het milieueffectrapport (MER).
De documenten werden voorgelegd aan een openbaar onderzoek dat plaatsvond tussen 8/11 en 8/12/2021. De documenten werden aangepast naar aanleiding van de opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek worden gemaakt en werden in februari 2022 door de gemeenteraad goedgekeurd en vervolgens aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden gezonden. De Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft op haar vergadering van 23/06/2022 haar goedkeuring gehecht aan het programma van het DWC "Zwarte Vijvers".
2022 - 2026
2022
De uitvoeringsfase van het DWC-programma is op 1/07/2022 van start gegaan.
De uitvoeringsfase van 50 maanden omvat de uitvoering van alle sociaal-economische projecten, alsmede de voltooiing van de overheidsopdrachten voor studies, de voorbereiding en verlening van stedenbouwkundige vergunningen en de gunning van overheidsopdrachten voor de uitvoering van werken aan bedrijven die vastgoed- en openbare ruimteoperaties ontwikkelen.
2023
Het jaar 2023 heeft de vooruitgang van talrijke projecten binnen het DWC mogelijk gemaakt. Enkele opvallende momenten:
-
Toekenning van een EFRO-subsidie voor het project Pole Polyvalente van de HCSS ten belope van 1.300.000 euro (juni 2023)
-
Opstelling en toewijzing van een overheidsopdracht voor diensten voor het project "Huis van het Welzijn" (eind 2023).
-
Participatief werk rond het project "Zachte As" tussen de Merchtemsesteenweg en de Vierwindenstraat, met talrijke ontmoetingsmomenten met buurtbewoners (januari tot september 2023).
-
Lancering en jurering van burgerprojectoproepen die onder andere hebben geleid tot de organisatie van het "Olifantenfestival" (juni 2023), het aanbrengen van klimplanten aan de gevels van de Ransfortstraat (april 2023), en keramiekworkshops met kinderen uit de wijk, waarvan de werken in de openbare ruimte werden tentoongesteld (doorheen heel 2023).
-
Start van de 2.0-braderijdagen, één zaterdag per maand op de Gentsesteenweg, die voor de gelegenheid verkeersvrij werd gemaakt (mei, oktober, november en december 2023).
2024
Het jaar 2024 heeft de vooruitgang van 2023 voortgezet. Enkele opvallende momenten:
(Volgt nog)
2027 - 2029
De implementatiefase, die 30 maanden duurt, is gewijd aan de uitvoering van de werkzaamheden en begint in 2027 wanneer de uitvoeringsfase eindigt.
De werken zouden in 2029 voltooid moeten zijn.
CONTACTEN
Departement Infrastructuur en Stedelijke Ontwikkeling:
- Per e-mail : etangsnoirs.zwartevijvers@molenbeek.irisnet.be of ndegrumbkor@molenbeek.irisnet.be
- Carlo OBINU, projectleider van het DWC Zwarte Vijvers - tel : 02/412.36.39
- Nadejda DEGRUMBKOR, coördinator communicatie en participatie van het DWC Zwarte Vijvers - tel : 02/412.36.07