Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Leefmilieu/Duurzame ontwikkeling/Energie / Vuurwerk en huisdieren

Vuurwerk en huisdieren

 

Vuurwerk is voor jong en oud een magisch moment en een moment van gedeelde vreugde. Voor veel huisdieren echter, en vooral honden en katten, zijn luidruchtige momenten zoals de jaarwisseling, de nationale feestdag op 21 juli en het (auto)getoeter voor bij het vieren van huwelijken geen pretje omdat ze bang zijn voor het geluid.

Huisdieren raken in paniek bij het horen van knallende geluiden. Ze brengen zichzelf in gevaar, en kunnen zelfs van huis weglopen. Door hun paniekreactie kunnen ze bovendien ongevallen veroorzaken.

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek maakte een brochure op voor eigenaars van huisdieren. We geven je praktische tips over hoe jij en je huisdier de feestperiode goed kunnen doorbrengen en we brengen de wettelijke verplichtingen in herinnering.

Met de steun van Leefmilieu Brussel

Info:
tel.: 02/412.36.86
e-mail: milieuraadgeving.1080@molenbeek.irisnet.be
De PDF versie is beschikbaar : klik hier
 GELUIDSHINDER VEROORZAAKT STRESS BIJ DIEREN


Vuurwerk, alsook andere luide geluiden zoals bommetjes en autogetoeter zijn een potentieel gevaar voor gehoorschade bij mensen. Maar vele dieren, hebben in vergelijking met de mens, een fijner en gevoeliger gehoor. Dit geldt ook voor onze huisdieren: katten, honden, konijnen...

Sommige soorten vuurwerk halen 160 decibels en dat is 20 decibels boven de pijngrens. Ter vergelijking, een opstijgend vliegtuig produceert 125 decibels op een waarnemersafstand van 100 meter.

De stress is bij deze dieren zeer vaak duidelijk aanwezig. Ook de in het wild levende dieren zijn vaak slachtoffer van deze plotse en luide explosies: verdwaalde dieren of dieren die zich verborgen houden in vuurwerkinstallaties...

Gestresseerd en verward vluchten dieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond. Steek dus liever geen vuurwerk af.
Het Algemeen Politiereglement verbiedt bovendien het afsteken van vuurwerk:

  • Volgens artikel 45 van het algemeen politiereglement is het voor particulieren verboden om vuurwerk en knallers op het grondgebied te gebruiken, te kopen en/of te verkopen.
  • Volgens artikel 92 is het eveneens verboden om geluidshinder te veroorzaken die de rust en sereniteit van de buurt verstoort. Wie de bepalingen van deze artikels overtreedt, wordt bestraft met een administratieve geldboete.


Wanneer er in uw buurt toch vuurwerk wordt afgestoken, hou dan rekening met volgende tips:

  • Hou alle huisdieren goed binnen van zodra het donker wordt. Sluit alle ramen en deuren goed af. Laat het licht aan en de radio of tv spelen om het ergste lawaai en licht van het vuurwerk te dempen.
  • Als uw hond zeer gevoelig is voor harde knallen, kan uw dierenarts een licht kalmeermiddel voorschrijven.
  • Straf je dier niet als het schrikt en negeer elke vorm van angst, om het niet nog angstiger te maken.
  • Hou honden altijd aangelijnd en laat katten de hele dag binnen. Zorg er voor dat je dieren voorzien zijn van naam en adres, voor het geval ze toch mochten weglopen.December 2017 - update december 2019

Document acties