Een fijne vakantie ook voor je huisdier
"Laat ons niet achter tijdens de vakantie!", het was de veel gehoorde slogan van de dierenbescherming in de jaren 1970. Het achterlaten van dieren in de vakantieperiode is dus niks nieuw maar het probleem is in de voorbije jaren wel flink toegenomen. In België worden tijdens de maanden juli en augustus dagelijks tweehonderd achtergelaten dieren ingeschreven in de asielen.
De gemeente Sint-Jans-Molenbeek maakte, in samenwerking met de lokale politie Brussel-West en met de steun van het Brusselse Gewest, een brochure op voor eigenaars van huisdieren. We geven je praktische tips over hoe jij en je huisdier de vakantieperiode goed kunnen doorbrengen en we brengen de wettelijke verplichtingen in herinnering.
Een initiatief van Burgemeester Françoise Schepmans en de Schepen voor Dierenwelzijn, Annalisa Gadaleta, met de steun van het Brusselse Gewest
Info:
tel. : 02/412.36.86
e-mail : milieuraadgeving.1080@molenbeek.irisnet.be
De PDF versie is beschikbaar : klik hier
Je huisdier meenemen op vakantie
Reizen met je huisdier vergt bepaalde voorzorgen en je moet een aantal praktische zaken in acht nemen.
Binnen de Europese Unie zijn honden en katten verplicht identificeerbaar aan de hand van een elektronische chip, ingeplant door de dierenarts, en een vaccinatiecertificaat tegen rabiës. De vaccinatie moet minstens tien dagen voor vertrek gebeurd zijn.
Honden en katten moeten een Europees paspoort hebben, afgeleverd door de dierenarts. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) kunt u, wanneer u "dieren" ingeeft in de zoekfunctie, zeer volledige info terugvinden voor de 22 landen van de Europese Unie.
Ook wat het vervoer betreft, bereidt je je best voor! Als je met de wagen reist, neem je best enkele basisbehoeften in acht. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om het dier regelmatig te laten drinken en het uit het voertuig te laten bij rustpauzes. Net zoals jij heeft je huisdier ook nood om elke twee à drie uur de pootjes te strekken.
Wat andere vervoersmiddelen betreft (vliegtuig, trein, boot) is er een aparte regelgeving van kracht in functie van het type dier, het gewicht, de vervoersmaatschappij, het land van bestemming, enz.
Wij raden je dan ook aan om je rechtstreeks te informeren bij de vervoersmaatschappij of je reisagentschap.
Wat als je huisdier thuisblijft?
Soms is het moeilijk om je huisdier mee op vakantie te nemen want er zijn nogal wat plaatsen waar zijn aanwezigheid niet toegestaan is: hotels, restaurants, stranden, musea, wellness-plekken, enz. Maar dat is nog geen reden om je van je huisdier te ontdoen!
Er bestaan namelijk heel wat praktische oplossingen! Particulieren, klassieke dierenpensions, of "familiale pensions" waar de dieren niet in in kooien gehouden worden, kunnen een prima opvang bieden voor jouw trouwe vriend. Breng je huisdier in geen geval naar een asiel want als je het weer ophaalt, zal je de prijs van een adoptie moeten betalen!
Welke oplossing je ook verkiest, het is aan te raden om op tijd uit te kijken naar een optimale verblijfplaats voor je huisdier. En, indien mogelijk, start je best met je huisdier tijdig te laten wennen aan zijn nieuwe verblijfplaats of aan de persoon die voor hem zal zorgen. Vergeet ook niet om een lijstje met zijn dagelijkse behoeften te maken.
Bestraffing in geval van achterlating of mishandeling
De huidige wetgeving in ons land voorziet in zware straffen tegen personen die hun dieren achterlaten. De bestraffing kan gaan van de inbeslagname van het dier tot en met een levenslang verbod op het houden van een dier. Op de verschillende vormen van mishandeling staan omvangrijke boetes tot zelfs gevangenisstraffen.
Wat te doen als je een verloren of achtergelaten dier vindt?
Honden en vaak ook katten, zijn drager van een elektronische chip waardoor hun eigenaar opgespoord kan worden. Om de chip uit te laten lezen, kan je terecht bij een dierenarts, in een asiel of in een politiecommissariaat. Vergewis je ervan dat de eigenaar geen oproep gelanceerd heeft om zijn dier terug te vinden. Veeweyde en facebook-pagina’s zoals "Pet Alert Bruxelles-Capitale" kunnen je hierbij helpen.
Sterilisatie
Het is ten sterkste aan te raden om je huisdieren te laten steriliseren om te voorkomen dat ze zich voortplanten, wat dan mogelijk weer leidt tot meer achtergelaten dieren. We herinneren er je ook even aan dat de regering van het Brusselse Gewest sterilisatie bij huiskatten verplicht sinds 2014. Je dierenarts of een erkende organisatie zoals Veeweyde kan de ingreep uitvoeren.
Meer info: klik hier
Ideetje
Als je eraan denkt om een huisdier te nemen, overweeg dan ook zeker adoptie! Om je ervan te verzekeren dat je toekomstige maatje in goede gezondheid verkeert – ongeacht zijn leeftijd – en alle nodige vaccins heeft gehad, kies je best voor een erkend asiel zoals Veeweyde (Itterbeeksesteenweg 600 - 1070 Brussel - tel.: 02 527 10 50 - www.veeweyde.be)
Check-list - Memo
Nuttige zaken om in de reistas van je huisdier in te pakken, ongeacht of het met je meereist of niet:
- Paspoort: dit document is onmisbaar in het buitenland. Als je je huisdier toevertrouwt aan een gespecialiseerde infrastructuur, heeft de verzorger alle informatie bij de hand.
- Vaccinatieboekje: zorg ervoor dat je huisdier de vereiste vaccins heeft gekregen.
- Elektronische chip: de ID-chip werd door je dierenarts gepaatst. Ga voor je vertrek na of de gegevens nog correct zijn. Meer informatie hierover vind je op: www.dogid.be.
- Voeding: informeer de verzorger over de eetgewoonten van je huisdier. Neem, indien mogelijk, de voeding en de snacks mee die hij gewend is te krijgen.
- Medicatie: indien je huisdier medicatie moet nemen, vergeet die dan zeker niet mee te geven aan de verzorger.
- Ontworming: indien je je huisdier toevertrouwt aan een pension, vergeet het dan niet te ontwormen, te behandelen tegen teken en vlooien. Dit is zowel in het belang van jouw huisdier als dat van de andere "gasten" in het pension.
- Telefoonnummers: bij problemen of ziekte van je dier is het belangrijk dat je bereikbaar bent. Vergeet dus niet om je telefoonnummer, evenals het nummer van je dierenarts, door te geven aan de verzorger. Als je dier met je meereist is het aangewezen om vooraf de gegevens te noteren van een dierenarts in je tijdelijke verblijfsplaats.
- Zijn behoeftes: hoeveel voeding heeft je huisdier dagelijks nodig? Welke voorkeuren heeft hij? Hoe slaapt je huisdier het liefst? Maak een lijstje met zijn gewoontes zodat zijn tijdelijke verzorger er rekening mee kan houden.
- Accessoires en speeltjes: vergeet niet om zijn mand of favoriete kussen in te pakken, evenals speeltjes, zijn hals- en leiband zodat je huisdier zich zo veel mogelijk op z’n gemak voelt in z’n tijdelijke verblijfplaats, of dat nu samen met jou op vakantie is of bij zijn verzorger.
Bijkomende inlichtingen en nuttige contactinformatie
FOD Buitenlandse Zaken
Karmelietenstraat 15
1000 Brussel
Tel.: +32 (0)2 501 81 11
http://diplomatie.belgium.be
Gemeente Sint-Jans-Molenbeek
www.molenbeek.be
Lokale politie Brussel-West
Briefdragerstraat 2
1080 Brussel
Tel.: 02 412 12 12
www.lokalepolitie.be/5340
Leefmilieu Brussel
Havenlaan 86 C / 3000
1000 Brussel
Tel.: 02 775 75 75 (gratis groen nummer)
www.leefmilieubrussel.be
Veeweyde
Itterbeeksesteenweg 600
1070 Brussel
Tel.: 02 527 10 50
www.veeweyde.be
Lijst met pensions waar je huisdier terecht kan tijdens jouw vakantie
FR: http://be.holidog.com
NL: www.hondensitter.be/hondenopvang
Juni 2017