Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Ik leef / Openbare netheid / De openbare netheidsambassadeurs in Molenbeek

De openbare netheidsambassadeurs in Molenbeek

Om te kunnen slagen in de uitdaging van netheid in Molenbeek, is een volledige medewerking van de inwoners een must. Voor een aantal onder ons, betekent dit het respecteren van de regels betreffende de netheid van de openbare ruimte. Voor anderen, die zich meer engageren, gaat dit verder en worden ze openbare netheidsambassadeurs! Ze spelen een belangrijke rol als tussenpersoon van de inwoners en de ambtenaren van de openbare netheid.
 
Hoe? Door problemen over de netheid in hun straat aan te geven, door suggesties te maken, door de buren te informeren, door deel te nemen aan informatievergaderingen, aan de acties van de gemeente, enz.
 
Een portret van 3 van deze ambassadeurs.
 
 

Hilde Fauconnier

“Ik draag zorg voor zes bomenblokken in mijn straat”

 
Hilde Fauconnier woont sinds vijf jaar in de Maasstraat in Molenbeek. Ze vindt de sfeer er leuk. “Ik ken verschillende buren en vooral een oudere dame die juist tegenover mij woont. We praten soms met elkaar vanuit onze balkons …” glimlacht ze.
 
Hilde heeft groene vingers. Ze heeft gedurende heel haar kindertijd op het platteland gewoond. “Ik raak graag de aarde aan”. Het is dus met veel enthousiasme dat ze heeft geantwoord op de oproep van de gemeente aan de inwoners die wensen bomenblokken te onderhouden. “De gemeente heeft me planten gegeven die “interessant” zijn voor bijen want er zijn verscheidene bijenkorven in Molenbeek. In ruil, heb ik me geëngageerd deze te planten en te onderhouden”. Hilde heeft helaas geen bomenblok vóór haar haar deur. Ze mag wel het bomenblok van een buurman met hem delen. “Hierdoor leren we elkaar ook beter kennen”.
 
Hilde Fauconnier houdt het hier niet bij. Vandaag onderhoudt ze zes bomenblokken in haar straat. “Eén keer per maand neem ik mijn tuinmateriaal om mij bezig te houden met mijn planten. Dit ontspant mij. Soms zijn de voorbijgangers verbaasd mij te zien onkruid uit te trekken en zeggen dat dit het werk van de gemeente is. Ik ga hier niet mee akkoord: elke inwoner moet zich eigenaar voelen van de openbare ruimte. Ik krijg veel aanmoedigingen. Daarbij, mensen gooien geen afval wanneer de bomenblokken goed onderhouden zijn. Ik hang een papiertje vast aan elke boom om ze te ontraden… en het werkt!”.
 
 

Luc Van Butsele

“Meneer Netheid” van de Maritiemwijk!

 
De netheid is een zaak van iedereen! Dit is niet enkel een slogan maar een levenswijze voor Luc Van Butsele. Hij is 72 jaar, gepensioneerd bij Siemens en hij woont in de Maritiemwijk. Hij gaat bijna dagelijks met zijn veegborstel de straat kuisen. Hij heeft er geen probleem mee om zijn laarzen aan te trekken en zijn mouwen omhoog te steken.
 
Hij is ook degene die de bewoners van zijn gebouw herinnert aan de dagen van de ophalingen van witte en gekleurde zakken. Hij hangt een berichtje uit aan de inkomhal. Hij veegt ook de dode bladeren op de Bevrijderssquare. Hij is onvermoeibaar en gaat zelfs zover dat hij de witte vuilzakken rangschikt om het werk van de straatvegers te vergemakkelijken. Wie doet beter? “Dit voorkomt dat de zakken scheuren door de gehaaste arbeiders en dat hun inhoud op de weg terechtkomt”, legt Luc Van Butsele uit.
 
De gepensioneerde heeft een overschot aan energie: “In mijn familie hebben we altijd hard gewerkt. Wanneer ik, 16 jaar geleden, in Molenbeek ben komen wonen, heb ik mij onmiddellijk ingezet voor de verbetering van het leefkader. Ik heb niet gewacht tot er iets veranderde. Sindsdien is dit mijn passie”.
 
Zonder bang te zijn voor eventuele onaangename opmerkingen, gaat hij op zoek naar het sluikstorten. “Het is een plaag, maar ik laat ze niet doen: ik raap op wat ik kan en steek het in een witte vuilzak. Voor al de rest, de zwaardere voorwerpen, verwittig ik de dienst Netheid van de gemeente. Wanneer ik iemand afval zie gooien op straat, hou ik me niet in om een opmerking te maken. Sommige mensen maken soms opmerkingen tegen mij: “Waar moei je je mee!”. Maar ik kan niet aanvaarden dat ze onze wijk vuilmaken. Vuiligheid is geen noodzaak”. Horen wie horen wil…
 

Fadel Lahoussine

“Het werk van onze straatvegers respecteren”

 
Hij woont sinds 2010 in één van de appartementen die deel uitmaken van het passieve collectieve gebouw “L’Espoir”. Dit gebouw is gemakkelijk te herkennen door zijn veelkleurigheid en bevindt zich in de Finstraat. Fadel Lahoussine houdt zich bezig met de netheid in zijn wijk.
 
“Ik kan niet aanvaarden met afval in elke hoek van de straat te leven”, zegt deze inwoner die houdt van wandelen. Samen met zijn vrouw Fadma Amine, maakt hij wandelingen door het historisch centrum van Molenbeek. “Het doet me verdriet om de vuiligheid op straat te zien terwijl de straatvegers er iedere dag langskomen. Dit is een gebrek aan respect. Wanneer ik afval tegenkom in de straathoeken, verwittig ik de gemeente en stel ik duurzame oplossingen voor”. Een voorbeeld: de blinde muur op het einde van de Finstraat, aan de kant van de Brunfaut, diende regelmatig als opslagplaats. “Ik heb voorgesteld er bakken met dennenbomen te zetten”, herinnert Fadel Lahoussine zich. Zodra deze er geplaatst waren, is het aantal neergelegde vuilzakken verminderd. De mensen respecteerden de straat meer, ook omdat ze verbaasd waren een dennenboom te zien.” Vandaag zijn de dennenbomen er niet langer maar de bakken staan nog op hun plaats. “We moeten voorzichtig blijven”, zegt Fadel Lahoussine. “Wanneer we opmerkten dat deze bakken als vuilbak dienden om er drankblikken in te gooien, hebben we de gemeente verwittigd. Aangezien er veel sociale woningen zijn in deze wijk, veranderen de huurders regelmatig. De nieuwkomers moeten dus verwittigd worden dat ze geen afval mogen gooien op straat”.
 
De netheidsambassadeur gaat zelfs nog verder: “Ik organiseer één keer om de drie maanden een netheidsactie met de jongeren van de wijk. We nemen zakken, tangen en handschoenen mee om één of twee uur te gaan kuisen in straten. We rapen alles op: drankblikken, peuken, papier, …, en steken dit allemaal in de witte zakken. Door te zien hoe moeilijk dit werk is, respecteren mensen het werk van de straatvegers”.
 
Fadel Lahoussine en zijn echtgenote Fadma Amine zijn ook werkzaam bij de vereniging “L’Espoir” die wijkfeesten organiseert en een gemeenschappelijke moestuin teelt, de “Majorelle”. Deze moestuin kent een groot succes.
 
 

Netheidsambassadeur worden in Molenbeek?

Als u bereid bent ons te helpen om Molenbeek proper te houden, stuur ons een brief (Schepenschap van de Openbare Netheid, Graaf van Vlaanderenstraat 20 – 1080 Brussel) of een mail: http://wakeupcleanup.brussels
 

Document acties