Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Actualiteiten / De sterren van Molenbeek

De sterren van Molenbeek

De 15 laureaten van de ceremonie van 6 maart 2020
Een ceremonie ter ere van degenen die van onschatbare waarde waren voor de gemeente in 2019

Sint-Jans-Molenbeek heeft op 6 maart, in de grote hal van het gemeentehuis, vijftien inwoners en vertegenwoordigers van de gemeente in de kijker gezet tijdens de gala-avond van de Sterren van Molenbeek. Een grootse avond en een mooie gelegenheid voor de gemeente om hulde te brengen aan de culturele en sportieve talenten en de acties en projecten van de opmerkelijke verenigingen van Molenbeek. De plechtigheid werd gesponsord door regisseur Nabil Ben Yadir, onder meer bekend van de film ‘Les Barons’.

De genomineerden voor deze plechtigheid werden geselecteerd door het college van burgemeester en schepenen dat koos voor een heel uiteenlopende mix van prominente figuren uit Molenbeek die erkenning verdienen voor hun prestaties in 2019.

 

We schetsen een portret van elke genomineerde.

 

Jacques De Winne Daddy K Fam’Solidaires asbl
Jenny Bonsenge Peter Downsbrough Judith Vanistendael
Amal Amjahid Le Foyer vzw Jean-Louis Mahieux
Mohamed El Marcouchi Belgium Kitchen Siré Kaba
L’Atelier ciné-photo Emilie Sinia Mourad Dhoir

 


Jacques De Winne

Jacques De Winne is al 21 jaar gemeentesecretaris en hij is bijna aan zijn pensioen toe.
Deze sleutelfunctie in een bestuur is de hoogste graad als gemeentelijk ambtenaar, benoemd door de raad.
Om de zes jaar kiezen de inwoners een nieuwe gemeenteraad en wijzigen de samenstelling van de colleges. Dat is democratisch. Politici komen en gaan, ambtenaren blijven …
Al 20 jaar bereidt Jacques De Winne zorgvuldig de dossiers van het college en de gemeenteraad voor, neemt hij deel aan deze vergaderingen om toe te zien op de wettelijkheid van de genomen beslissingen en stelt hij getrouw de verslagen op.
Belangrijke documenten (reglementen, verordeningen, akten, briefwisseling enz.) worden door de burgemeester ondertekend en door hem medeondertekend.
Maar bovenal leidt en coördineert hij alle gemeentediensten.
Als personeelschef laat hij de beslissingen van het politieke niveau uitvoeren door het gemeentebestuur.
Door Jacques De Winne uit te roepen tot Ster van Molenbeek zetten we ook de overheidsdienst in ruime zin in de bloemetjes om alle verleende diensten onder de aandacht te brengen en te erkennen.


Daddy K

Met een carrière van ruim 30 jaar is Daddy K, alias Alain De Proost, een Molenbeekse artiest met vele gezichten: dj, rapper, breakdancer, producer, radio/tv-presentator, influencer en vooral pionier van de hiphopbeweging in België.
Eind jaren 80 creëert Daddy K de gimmick ‘Mais vous êtes fous, oh oui!’ door platen uit zijn kindertijd (Goldorak, Captain Future) te gebruiken. In de jaren 90 doet hij dit opnieuw met zijn groep BENNY-B die hiermee maandenlang hoog in de lijst van best verkopende artiesten staat.
Daddy K is internationaal bekend en werkte samen met topartiesten als Rihanna, Beyoncé, Sean Paul, 50 Cent, Robbie Williams, Jason Derulo, Drake, Bruno Mars, maar ook Big Flo & Oli, Black M en niet te vergeten The Black Eyed Peas.
Daddy K behaalde meerdere platina, gouden en diamanten platen. Je zou kunnen zeggen dat hij een echte urban legend Made in Molenbeek is en daar is hij trots op.


Fam’Solidaires asbl

In januari 2019 ging deze gloednieuwe vzw van start, als uitloper van Femma, een Nederlandstalige structuur van zo’n 800 partners in België. De organisatie maakt deel uit van de christelijke arbeidersbeweging beweging.net. De Franstalige tegenhanger is Vie Féminine.
De vereniging Fam’Solidaire werd opgericht door twee gedreven vriendinnen die projecten wilden opstarten met alleenstaande moeders en hen helpen zich te ontplooien, opnieuw zelfvertrouwen te krijgen en uit hun isolement en kwetsbare situatie te geraken.
Voor een symbolisch bedrag organiseren Arkiah en Malika dus kooklessen, lees- en schrijflessen en lessen Frans, hulpmanden en culturele bezoeken in België, met of zonder kinderen.
Deze praktische activiteiten en workshops geven de moeders een gevoel van geborgenheid, troost en hoop dankzij de ontmoetingen en de solidariteit tussen vrouwen.


Jenny Bonsenge

De jonge choreografe en haar leerlinge Anae kregen er wereldwijd miljoenen fans bij na hun optreden in de Amerikaanse talkshow van Ellen DeGeneres.
Sindsdien staan deze Molenbeekse danseres en haar leerlinge continu in de spotlights. “En het houdt niet op. Soms denk je dat het wel zal afzwakken, al die aandacht. En dan worden we opnieuw gevraagd”, zegt Jeny blij. Alles begon met een filmpje dat gemaakt werd tijdens de opening van haar dansschool.
“Ik begon te dansen in Molenbeek omdat ik graag naar MTV keek. Al snel zag ik dat mijn stijl de afrostijl is. Na mijn studies gaf ik taallessen op een school in Oudergem, maar ik wilde me helemaal toeleggen op mijn danscarrière. Ik heb in alle uithoeken van België les gegeven in scholen en daarna in Sint-Joost mijn eigen school geopend. Op de dag van de opening maakten we een video die in 24 uur tijd de wereld rond ging”, legt Jeny uit. Nu blijven de aanbiedingen en prijzen binnenstromen.
“Ik ben heel blij met deze trofee. Dit maakt me heel trots en ik hoop dat dit anderen kan inspireren om de sprong te wagen.”


Peter Downsbrough

Peter Downsbrough, geboren in 1940 in de Verenigde Staten, is een hedendaagse kunstenaar die in Molenbeek woont en werkt.
Hij creëert sinds de jaren 1960 kunst die in het verlengde ligt van het minimalisme.
Deze Amerikaanse kunstenaar ontwerpt architecturale stukken die hij dan een plaats geeft in onze leefomgeving. Minimalistisch, want hij beperkt zich in zijn werken tot een aantal beschouwingen rond een strikte rechtlijnigheid die hun stempel drukken op een ruimte die voor velen banaal en triviaal is geworden.
Zijn werken worden altijd gekenmerkt door een grote discretie, hij gebruikt enkel de kleur zwart. Hij geeft ons ook woorden mee, vaak kort. Vaak zijn dit voorzetsels (and, as, or, to, if, but, from, with, here, there) die uitnodigen om op zoek te gaan naar een nieuwe manier om het omringende landschap te bekijken.
Molenbekenaars kunnen een werk van Peter Downsbrough bewonderen dat hij gratis een vaste plaats heeft gegeven op het plein van het Huis van Culturen en Sociale Samenhang, naar aanleiding van de tentoonstelling 1+1+1=1080, toen Molenbeek in 2014 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad.
In 2019 was in de Botanique van juni tot augustus een prachtige retrospectieve tentoonstelling te zien.


Judith Vanistendael

Een van de Sterren van Molenbeek is Judith Vanistendael. Judith is een striptekenares en haar nieuwste album heeft als titel ‘Penelope’.
“Ik maak vooral graphic novels. Dat is iets anders dan de klassieke strip. De thema’s zijn complexer en maatschappelijker. Ik was dan ook verrast dat ik één van de Sterren van Molenbeek mag zijn”, vertelt deze 45-jarige Nederlandstalige, wiens graphic novels zowel in het Nederlands als in het Frans worden gepubliceerd.
Hoewel Judith is opgegroeid in de buurt van Merode, woont ze al 17 jaar in Molenbeek. “Mijn grootouders zijn afkomstig van Molenbeek. Ik heb dus altijd een nauwe band gehad met deze gemeente”, verduidelijkt ze.
Judith Vanistendael publiceerde al vier graphic novels bij uitgeverij Le Lombard.


Amal Amjahid

Amal Amjahid is een Molenbeekse jiujitsuka. Ze behaalde twee keer goud op de Wereldspelen in 2017, is achtvoudig Europees kampioene en achtvoudig wereldkampioene in de klasse -55 kg, -62 kg en -70 kg.
Ze begon op haar zevende met jiujitsu. In 2019 werd Amal Amjahid voor de achtste keer Europees kampioene op het Europees Kampioenschap jiujitsu in Boekarest. Datzelfde jaar won ze haar achtste wereldtitel op het Wereldkampioenschap in Abu Dhabi.
Maar Amal Amjahid houdt het daar niet bij, ze is een echte bron van inspiratie voor jongeren. Amal is de spilfiguur van de CENS Academy, haar sportieve vzw in Molenbeek die zich inzet voor de opvoeding en inclusie van jongeren via sport, en draagt zo de kernwaarden uit die een betere samenleving mogelijk moeten maken.


Le Foyer vzw

Le Foyer is een vzw die in 1969 werd opgericht. De vzw is gevestigd in Molenbeek, maar is actief op gemeentelijk, gewestelijk en internationaal niveau en zet zich in voor de integratie van mensen met een migratieachtergrond.  
Le Foyer heeft tal van projecten opgestart waarvan enkele zijn uitgegroeid tot autonome projecten.
Le Foyer wil een vaste rol spelen in het maatschappelijk middenveld en zo bijdragen aan een samenleving waaraan alle sociologische geledingen, leeftijdsgroepen en herkomsten ten volle deelnemen.
De 50e verjaardag van Le Foyer was een feest rond 50 jaar van projecten in het teken van immigratie. Een feest van kleuren, talen, muziek, dans, verrassingen, met talloze activiteiten op het programma.
Het museum MigratieMuseumMigration opende haar deuren op 11 oktober 2019


Jean-Louis Mahieux

Jean-Louis Mahieux woont al 45 jaar in de Maritiemwijk. Hij is de echtgenoot van onze betreurde Marie-Rose, die haar naam gaf aan de lokale rommelmarkt die al 25 jaar wordt gehouden in de Maritiemwijk.
“Vandaag zet ik het werk voort dat mijn vrouw jaren geleden begonnen is.
Wijkcomité, rommelmarkten, buurtfeesten, Sinterklaas voor de allerkleinsten ... alle middelen worden ingezet om mensen van goede wil samen te brengen en naar buiten te doen komen. Het belangrijkste is dat we goede buren zijn en blijven en weer leven geven aan dit bijzondere eilandje bij het kanaal”, legt Jean-Louis uit.


Mohamed El Marcouchi

Mohamed werd geboren in 1988 in Molenbeek en begon in 2004 met boksen.
Na zijn debuut als amateur in de categorie van de superlichtgewichten (60 tot 64 kg) wordt hij op zijn 17e Zuid-Nederlands kampioen. Kort daarna wordt de Molenbeekse bokser twee keer Belgisch kampioen, goudenmedaillewinnaar op toernooien in Denemarken en Londen, en achtste op het Europees kampioenschap.
In 2011 traint hij in Miami met grote kampioenen in de zaal van Mohammed Ali (Cassius Clay). In datzelfde jaar eindigt Mohamed als vierde op het Europees kampioenschap.
Vervolgens wordt hij in 2014 genomineerd voor de Diwan Awards in de categorie van de beste atleten, omringd door zijn trainer, voormalig kampioen Bea Diallo, en zijn manager André Verbeur.
In 2012 wordt hij profsporter. Op 8 april 2017 wordt hij bekroond tot Afrikaans kampioen in de klasse van de superlichtgewichten en in 2019 tot kampioen van de Benelux. Momenteel heeft de kampioen 23 kampen op zijn naam staan met 21 overwinningen en 2 nederlagen.


Belgium Kitchen

Het begint allemaal met de gedurfde weddenschap van vier jonge Molenbekenaars.
Na de ontruiming van het kamp in Calais komen de vier geëngageerde vrienden terug naar Brussel.
Een van hen, Yassine Haj Idrissi, maakt zijn plannen waar en richt de vereniging Belgium Kitchen op, die in 2019 officieel een vzw wordt.
In 2015 wordt België geconfronteerd met een enorme toestroom van migranten. Onze Molenbekenaars willen de migranten helpen en beslissen om hulp te gaan bieden in het Maximiliaanpark.
De jongeren leven dag en nacht samen met de migranten. Samen met andere inwoners bouwen ze een keuken die ze ‘Belgium Kitchen’ dopen. Deze keuken serveert meer dan 1000 maaltijden per dag aan de allerarmsten.
Vandaag helpt Belgium Kitchen mensen in nood met concrete oplossingen, bijvoorbeeld door een moestuin ter beschikking te stellen, kleding en voedselpakketten uit te delen of hulp te bieden bij het vinden van onderdak.


Siré Kaba

Sinds 2015 brengt Siré Kaba haar eigen kledinglijn op de markt onder de naam Erratum. Dit woord uit het Latijn betekent ‘fout’. Het merk wil namelijk fouten uit het verleden rechtzetten door onze relatie met Afrika vanuit een nieuwe invalshoek te bekijken en clichés de wereld uit te helpen.  
De ontwerpster, Molenbeekse in tal van opzichten en echt Brussels zinneke van Guineese origine, creëert mode die haar roots en haar Afropese leven perfect weet samen te vatten.
De stukken worden volledig ontworpen en vervaardigd in België, in een confectieatelier dat werkt met mensen die opnieuw een plaats zoeken op de arbeidsmarkt en in de samenleving.  
“Ik heb altijd een passie gehad voor mode en design. Omdat ik geen opleiding als designer gevolgd heb, was het begin een beetje moeilijk”, legt ze uit.
Vandaag is de energieke mama van twee schattige dochtertjes ook de organisatrice van de ‘Fashion pop-up’ tijdens het Afropolitan Festival in de Bozar.
“Het doet me veel plezier om erkenning te krijgen van mijn gemeente. Een ster zijn, sluit bovendien goed aan bij mijn filosofie”, voegt Siré Kaba toe, die naar eigen zeggen “trots is dat ze uit Molenbeek komt.” »


L’Atelier ciné-photo

In 2020 viert
het film-fotoatelier van het Huis van Culturen en Sociale Samenhang zijn tiende verjaardag.
Elke week nemen Molenbeekse jongeren tussen 16 en 20 jaar deel aan een boeiend gezamenlijk avontuur. Fotografen, regisseurs en professionals uit de wereld van de internationale reportage geven workshops om jongeren te inspireren de wereld op een andere manier in beeld te brengen.
Zo ontdekte Khadija hoe ze een verhaal kan opbouwen aan de hand van scenario, licht, camera-instelling ... en ze werkte mee aan verschillende films en clips die worden geliket en uitgezonden op meerdere zenders (RTBF, TV5 Monde).
Zo veel manieren om onze stempel te drukken op de wereld om ons heen, om iets zinvols te creëren over de grenzen heen.
Eslem, Yassine, Mariya, Asmae en alle deelnemers van de voorbije 10 jaar nodigen u trots uit op de opening van het grote retrospectief in mei 2020.


Emilie Sinia

A 34 ans, Emilie Sinia a été attaquante dans l’équipe nationale de hockey sur gazon de 2003 à 2019. En 13 ans de carrière, sélectionnée à 250 reprise avec l’équipe nationale, elle a notamment participé aux Jeux Olympiques de Londres en 2012,  à 5 coupes d’Europe et à une coupe du monde.
Emilie a remporté 2 fois le titre de championne de Belgique des Clubs.
L’athlète a étudié l’éducation physique à l’ULB  et a toujours tenu à combiner sa carrière de sportive de haut niveau avec une activité professionnellecomme professeur. Maman depuis 2017, la championne a repris  sa carrière  internationale de hockey 3 mois après la naissance de son fils, car pour elle il était important de revenir au plus haut niveau, en ne sacrifiant rien.
Cette année, Emilie n’a pas été qualifiée pour les JO de Tokyo, le coach actuel ayant décidé de se séparer de ses joueuses les plus âgées.
En tant que professeur dans une école à encadrement différencié et molenbeekoise, Emilie est très sensible à l’importance de l’accessibilité au sport pour tous, raison pour laquelle être amabassadrice des Urban youth games à Molenbeek en 2019 était une évidence.


Mourad Dhoir

Aziz Abdelhay, 47ans, alias Mourad Dhoir, son nom de scène, est né, a grandi et a étudié à Molenbeek.
Mourad a d’abord intégré la police de Bruxelles et, en 2006, les unités spéciales de la Police fédérale. Il a toujours aimé la littérature, la lecture et la langue française, à ses yeux une des plus belles au monde.
Puis le policier fait la rencontré du réalisateur belge Olivier Van Hoofdstad qui décèle en lui un véritable don pour l’écriture de scénario.
Son métier devient alors une source intarissable d’histoires à raconter.
En 2015, Mourad écrit son premier court-métrage : AK. Une histoire de deux jeunes filles qui partent en stop à Hollywood pour se lancer dans le cinéma.
«A ma grande satisfaction, ce film fera le tour du monde et sera même diffusé au festival de Cannes en 2016!» s’exclame Mourad.
Le vrai succès arrive avec la comédie  « LUCKY » joué par des célébrités comme Florence Foresti et Kody.
Le pitch? Willy et Tony, endettés de naissance, ont une idée de génie : voler un chien de la brigade des stups...

Document acties